Missionarissen van Steyl
Missiehuis St. Michaël
 

St. Michaël / Steyl

westzijde van de dubblekerk St. Michael, 1884 opgericht
dubbelkerk St. Michaël
processie ter eeren van de heiligen van Steyl
de heiligen van Steyl
Heilig Hart Klooster, moederhuis van de missiezusters dienaressen van de Heilige Geest, 1904 opgericht
Heilig Hart Klooster
samen bidden
gebed
kunst uit China in het Missiemuseum
Missiemuseum
Missionarissen van de hele wereld ontmoeten in Steyl
ontmoetingen

De wereld in een dorp

Het dorpje Steyl verscheen door de stichting van het Missiehuis in de 19e eeuw op het beeldscherm van de wereldgeschiedenis. Deze congregatie zond duizenden mannen en vrouwen naar alle delen van de wereld uit. De indrukwekkende kloostergebouwen met werkplaatsen, tuinen en kerken zijn vandaag de getuigen van een bijzondere geschiedenis en traditie die zich met Steyl heeft verweven. St. Michael is het moederhuis van de SVD, Societas Verbi Divini of 'de Missionarissen van Steyl'. Hun stichter, de heilige Arnold Janssen, kreeg er zijn laatste rustplaats. Op loopafstand van St. Michael ligt het Klooster van het Heilig Hart, moederhuis van de Missiezusters met de sarkophag van de zaligen Helena en Hendrina, en het Klooster van de Heilige Geest, moederhuis van de Aanbiddingzusters.

Als plek voor opleiding en vorming van jonge missionarissen groeide St. Michael tot een begrip. De congregatie verspreidde zich over de hele wereld. Terzelfdertijd gaf een eigen drukkerij vorm aan verscheidene christelijke tijdschriften. Het zwaartepunt van activiteiten van de Missionarissen van Steyl is al sinds geruime tijd naar andere continenten verplaatst. Hun Congregatie van het Goddelijk Woord telt vandaag over de hele wereld meer dan 6000 paters en broeders. Het is een van de grootste in de katholieke kerk.

Steyl zelf is nu verstild tot een rustige plek waar de geschiedenis voelbaar is, een uitnodiging tot bezinning en meditatie. Enige kunstenaars vonden er hun thuis. Vandaag reizen paters, broeders en zusters van de Missiecongregaties uit alle delen van de wereld naar Steyl om er de bronnen van hun religieuze inspiratie te ontdekken, om elkaar te ontmoeten in een trefpunt van culturen en om studerend en bezinnend te zoeken naar nieuwe wegen voor de toekomst. Terugkerende Europese missionarissen en missiezusters vinden hier een nieuwe opdracht of de plek voor hun levensavond. Jonge mannen en vrouwen worden in de gemeenschap van Steyl ingeleid.

Steyl is nog steeds een levende plek vol ontmoeting van historie met het heden voor mensen van dichtbij en veraf, jong en oud. Steyl is ook een oord waar men een stukje dichter bij zichzelf kan komen ...

de stilte van het aanbiddingsklooster, een rose zuster in gebed
stilte in het slotklooster
indiase danser bij het bijbelfeest
indiase danser
Rigoberta Menchu (Nobelprijs voor de Vrede) in Steyl
Rigoberta Menchu
de botanische tuin Jochumhof
Jochumhof

To top

NL: Missiehuis St. Michaël St. Michael St. Michael's